image8

Utdanning

Ytterligere informasjon

TNCOOønsker å  utarbdeide en utdanningsbok, om marin forsøpling, som vi ønsker skal bli en del av grunnskolen sitt opplæringsprogram. Det er viktig at fra tidlig alder å få barn og unge bevisst på hva som skjer med restavfall som ikke blir resirkulert og behandlet på den rette måten. Hele verden må bli bevisst på dette. Vi ønsker å samarbeide med utdanningsforbundet og andre for at dette skal bli en naturlig og viktig del av skoleutdanningen. 


Vi har også en visjon om at dette også må settes i gang også på skoler utenfor Norge. Om vi alle kan bidra med litt, og aldri gi opp, så vil dette gå bra. 

Ved bevisstgjøring og lære om plast og restavfall, så kommen man dit vi ønsker. Kunnskap er like viktig som opprydningen. Om vi ikke lærer er vi like langt om 20 år.

Unngå plast i havet med enkle grep

image9

Engangsplast

Så langt du kan, unngå engangsplast. Engangsplast er så vanskelig å få nedbrutt og det må ned til et absolutt minimum. Flere og flere butikker slutter nå å selge engangsplast, og det er det beste for miljøet. Bli kvitt det du har på en sikker måte. Ikke bruk f.eks. vasketabletter til oppvaskmaskinen omringet av plast som skal oppløse seg i vann. Dette er et typisk eksempel på  det som blir til mikroplast og deretter til nanoplast. Skjærefjøler i plast bør byttes ut til treprodukt. 

Sortering av restavfall

Det er veldig enkelt å sortere restavfall. Spesielt i Norge. Tar liten tid, og betyr uendelig mye for nærmiljøet ditt, og faktisk resten av verden. Ser du søppel i naturen, ta det med til nærmeste søppeldunk, sorter det om du kan. Uansett er det bedre å plukke opp litt som ikke er ditt, enn bare å la det ligge i naturen. Vi har alle et ansvar.

Intimprodukter

Aldri kast tamponger, bind eller kondomer i toalettet. Mye av dette kan havne i havet. Må kastes i restavfall. En fisk eller annet dyreliv som spiser dette kan dø av bl.a. kvelning. Vi ønsker ikke dette i havet eller på strendene våre.

Gamle båter og andre fartøy

Har du en gammel båt, ikke la den forlise og synke. Ta den opp og lever den i såfall til en miljøsertifisert opphugger eller en avfallsstasjon som tar i mot dette. En gammel motor med olje og annet er ikke velkommen til havet. Trenger du hjelp kan vi komme å hente den mot et gebyr. Det er verdt det, både for ditt nærmiljø og resten av verden.

Fiskeredskaper, rep og annet tilbehør

Snører, garn, rep, bøyer med rep, hummerteiner m.m. Dette må ikke forlates i havet. Gamle garn og tynne rep tar livet av mengder med dyreliv hvert eneste år fordi fisk og dyreliv setter seg fast og ikke kommer seg løs. Dette er dyreplageri. Bruk fiskevett!

Bruk hodet og sunn fornuft

Vær smart og se hva du kan gjøre for å gjøre en forskjell. Sorter hva du kan, når du kan. Etterhvert går det automatikk i det og blir en god vane. Vet du at nordmenn er best i verden med å pante flasker? Vi skal bli best på sortering av avfall også, og i tillegg skal vi lære resten av verden hvordan de også kan bli like god.